Cat 6A Robotkabel doorstaat meer dan 5 miljoen torsiebewegingen

Torsiebestendigheid van kabels in robots is een absoluut vereiste. LEONI, in de Benelux vertegenwoordigd door FELTEN Wire & Cable Solutions BV, maakte op de SPS in de FieldLink®-serie de introductie bekend van een nieuwe 10Gbit Industriële Ethernet kabel. Deze kabel is ontwikkeld voor robots met een extreem hoge torsiebestendigheid en geschikt voor communicatie via Industrieel Ethernet, PROFINET Type C en EtherCAT.

Robotarmen zijn er om producten op te pakken, te bewerken en te verplaatsen. De bewegingen die daarvoor nodig zijn vormen wel een behoorlijke aanslag op de levensduur van de kabel; zeker waar robots 24/7 worden ingezet. Nu is LEONI er in geslaagd een kabel te ontwikkelen die de grenzen verlegt als het gaat om torsiebestendigheid, flexibiliteit en bestendigheid tegen chemische en thermische belastingen. Daarmee maakt LEONI zich klaar voor de sterk groeiende vraag naar robots. Deze vraag naar nieuwe robots wordt voor 2019 namelijk geschat op een benodigde hoeveelheid van 1,4 miljoen stuks (bron: International Federation of Robotics).

Test 160 dagen lang
Omdat de test ‘the proof of the pudding’ is, heeft LEONI de nieuwe kabel in het eigen testcenter in Friesoythe (Duitsland) onderworpen aan een zware beproeving. Begonnen is met een torsie beweging van 180 graden over lengte van 1 meter en dat 5 miljoen keer achter elkaar uitgevoerd; ofwel 160 dagen lang met meer  dan 30.000 torsies per dag. LEONI verlengt deze proef zelfs zodat er nog een hoger getal uit zal komen. Deze kabel heeft met deze proef bewezen dat het aan alle eisen voldoet, waaronder een datasnelheid van 10 GB en Cat 6A. De PROFIBUS-vereniging heeft deze kabel dan ook voor PROFINET Type C toegelaten.

Mantelmaterialen
Om onder zware industriële condities storingvrij te kunnen werken, heeft LEONI de buitenmantel van de kabel uitgevoerd in halogeenvrij PUR. Daardoor is de kabel niet alleen bestand tegen vetten, oliën en smeermiddelen, maar heeft deze kabel ook een extreme slijtvastheid. Dankzij toegevoegde componenten is de kabel vlamvertragend;  en voldoet daarmee ook aan de norm IEC 60332-1-2 voor brandveiligheid. Voor de Amerikaanse markt is het belangrijk dat de kabel voldoet aan de UL Style 21198.

Opmaak kabel
De opmaak  van de kabel bestaat uit vier aderparen die achtereenvolgens worden omwikkeld  door een folielaag, een gevlochten metalen laag, nogmaals een folielaag, en een binnenlaag die de eigenlijke ader direct afschermt. Verder heeft LEONI ook de algemene afscherming geoptimaliseerd waardoor de kabel een EMC dekkingsgraad van maar liefst 98% bereikt. Om de aansluiting van de kabel makkelijk te maken is de kabel voorzien van Easy to Strip: een extra binnenmantel voor een snelle en makkelijke montage.

Dit bericht is geplaatst in nieuws producten. Bookmark de permalink.