01-14: Drijvende glasvezelkabel voorkomt vervuiling van oppervlaktewater

drijvendeDoor middel van Distributed Temperature Sensing (DTS) meettechniek over een glasvezelkabel worden temperatuurverschillen gemeten om aansluitingen in gescheiden rioolsystemen te controleren.

Royal Haskoning DHV heeft deze nieuwe meettechniek ontwikkeld, in samenwerking met Nederlandse gemeenten (Breda, Den Haag, Eindhoven, ’s-Hertogenbosch). Met behulp van een glasvezelkabel van FELTEN Wire & Cable Solutions en LEONI Fiber Optics wordt een drijvende kabel ingezet om temperatuurverschillen bovenin het riool te detecteren. Voor dit doel hebben we een glasvezelkabel met een lager soortgelijke massa dan water geleverd. Zo worden veranderingen sneller duidelijk dan via een kabel die zich op de bodem van het riool bevindt. Een bijkomend voordeel is dat een drijvende kabel gemakkelijker door het riool verplaatst kan worden. Het drijvende effect voorkomt wrijving op de bodem en verlaagt de wrijving in bochten van het riool.

De meetcomputer op locatie brengt eventuele temperatuurverschillen op de glasvezel in beeld. Vuilwateraansluitingen op regenwaterriolen kunnen effectief worden opgespoord bij gescheiden rioolsystemen (met aparte buizen voor regenwater en rioolwater). Ook regenwater en drainage/infiltratie in vuilwaterriolen worden snel gedetecteerd. Vervuiling van oppervlaktewater en overbelasting van zuiveringsinstallaties en gemalen kan daarmee worden tegengegaan. Doordat minder regenwater wordt toegeleverd aan de waterzuiveringsbedrijven worden kosten van waterzuivering gereduceerd. 

Dit bericht is geplaatst in nieuws producten. Bookmark de permalink.